Tukaj so izdelki, ki imajo več kot 500 ppm

Tukaj so izdelki, ki imajo več kot 500 ppm

Tukaj so izdelki, ki imajo več kot 500 ppm

Uživanje pustega mesa, živil z nizko vsebnostjo maščob, bogatih s kalcijem, in zdravih porcij sadja in zelenjave namesto ocvrtih je lahko koristno.

Telesna aktivnost je odličen način za boj proti debelosti v kombinaciji z dobrimi prehranjevalnimi navadami. Generalni kirurg ZDA priporoča odraslim 150 minut vadbe na teden in 60 minut igre na dan za otroke.

Glede na študijo iz zvezne države Washington so v priljubljeni kozmetiki našli rakotvorno snov, ki jo uvrščajo ljudje, formaldehid.

Ključni zaključki:

 • Formaldehid je rakotvorna snov, ki jo ljudje uvrščajo med rakotvorne snovi, ki lahko povzroči zdravstvene težave, če je prekomerno izpostavljen.
 • Nedavno objavljena raziskava zvezne države Washington odkriva formaldehid v številnih vzorcih lepotnih izdelkov.
 • FDA svari pred formaldehidom v izdelkih za glajenje las in svetuje, kako biti varen pri izbiri izdelkov za lase.

Ministrstvo za ekologijo zvezne države Washington je odkrilo, da 26 od 40 različnih vzorcev lepotilnih izdelkov vsebuje formaldehid v količinah, ki so lahko škodljive za ljudi.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) lahko formaldehid draži kožo, grlo, pljuča in oči. Mednarodna agencija za raziskave raka razvršča formaldehid med rakotvorne snovi za ljudi zaradi visokih količin izpostavljenosti, povezanih z različnimi oblikami raka.

Študija z naslovom Kemikalije v kozmetiki, ki jo uporabljajo prebivalci Washingtona, pravi, da je formaldehid vključen v kozmetične izdelke za preprečevanje rasti bakterij. V večini primerov proizvajalci kozmetike dodajo metilen glikol ali drugo kemikalijo za sproščanje formaldehida.

Formaldehid je prisoten v lakih za nohte, izdelkih za glajenje las, izdelkih za umivanje telesa in različnih izdelkih za ličenje,

Pri uporabi lepotnih izdelkov obstajajo nekatere rasne razlike. Kalifornijska študija je pokazala, da latinoameriške ženske uporabljajo ličila pogosteje kot druge rase/etnične skupine, medtem ko črne ženske uporabljajo več izdelkov za lase.

Kot že omenjeno, lahko škodljive sestavine, kot je formaldehid, povzročijo raka. CDC ugotavlja, da imajo temnopolte ženske višji odstotek smrti zaradi raka dojke v primerjavi z drugimi rasnimi skupinami. Raziskave v Washingtonu tudi omenjajo, da imajo črne ženske večjo verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojke pred 45. letom v primerjavi z belimi ženskami.

Oddelek za ekologijo zvezne države Washington je testiral 40 različnih kozmetičnih izdelkov na formaldehid, testirani pa niso navedli formaldehida kot sestavine izdelka na etiketi. Izdelki so bili kupljeni pri trgovinah Walmart, Target, Dollar Tree in Fred Meyer. Raven formaldehida nad 250 delcev na milijon lahko povzroči morebitne zdravstvene težave.

Ključne ugotovitve:

 1. Formaldehid so našli v sedmih od 10 losjonov za kožo, devetih od 10 balzamov, ki se ne izpirajo, in vseh 10 gelov za oblikovanje las.
 2. Geli in kreme za oblikovanje las so običajno vsebovali več formaldehida, in sicer od 254 ppm do 1660 ppm.
 3. Shine ‘n Jam Extra Hold Conditioning Styling Gel, ki je na voljo pri Walmartu, je imel najvišjo raven formaldehida.
 4. Formaldehid ni bil prisoten v testiranih pudrastih podlagah.
 5. Izdelek Dollar Tree, označen za otroke, je vseboval Perfect Purity for Kids Watermelon Spritz Spray Detangler, ki je vseboval formaldehid v količini 214 ppm.

Formaldehid v losjonih in kremah

Izdelki s koncentracijo formaldehida nad 250 ppm vključujejo:

 • Spa Naturals vlažilna krema s kokosovim oljem – 603 ppm
 • Vlažilni losjon za diabetike XtraCare – 535 ppm
 • PerCara Aloe Vera globinsko vlažilni dnevni losjon – 343 ppm
 • Keri Original dnevni vlažilni losjon za telo – 271 ppm

Formaldehid v balzamih za lase brez spiranja

Izdelki za balzam s količinami formaldehida nad 250 ppm:

 • Luster’s S Curl Activator Moisturizer Leave-in Conditioner – 654 ppm
 • Kremni puding Aussie Miracle Curls – 488 ppm
 • Salon Selectives Instant Repair Regenerator – 411 ppm
 • Infusium Original Leave-in Treatment Conditioner – 342 ppm (ocena)
 • Salon Selectives Curl Control Curl Stretch Cream – 332 ppm
 • ORS Replenishing Conditioner – 322 ppm
 • Paul Mitchell Original Leave-In Conditioner – 265 ppm

Formaldehid v izdelkih za lase

Vsi geli in kreme za oblikovanje so vsebovali formaldehid nad 250 ppm. Tukaj so izdelki, ki imajo več kot 500 ppm:

 • Shine ‘n Jam Extra Hold Conditioning Styling Gel – 1660 ppm
 • ORS Lock & Twist Styling Gel – 716 ppm
 • Ampro Pro Styl Protein Styling Gel – 593 ppm
 • Pantene Gold Series Curl Defining Pudding – 529 ppm
 • Krema za oblikovanje kodrov Herbal Essences – 524 ppm
 • Aussie Head Strong Volume Styling Gel – 500 ppm

FDA o kozmetiki

Kozmetiko ureja FDA v skladu z zveznim zakonom o hrani, zdravilih in kozmetiki. Za razliko od zdravil kozmetika ne zahteva temeljitega postopka odobritve FDA. Večino reguliranih kemikalij proizvajalec prostovoljno dopolni.

Da se kozmetika lahko prodaja potrošnikom, mora paket vsebovati seznam učinkovin. Niso pa vključene sestavine z nizko vsebnostjo, ki nimajo vpliva na kozmetični izdelek, kot je formaldehid.

FDA priporoča, da pred nakupom izdelkov za glajenje las preberete etiketo, da se izognete škodljivim sestavinam, kot so formaldehid, formalin in metilen glikol. Poleg tega FDA priporoča, da se pogovorite s strokovnjaki za salone, da ugotovite, ali se zavedajo prisotnosti formaldehida v izdelku.

Če pride do slabe reakcije na izdelek za glajenje las, FDA pravi, da je treba o vseh simptomih poročati FDA in najbližjemu zdravstvenemu osebju.

Distributerji medicinskih pripomočkov so bili prisiljeni plačati skoraj 750.000 dolarjev za razrešitev kazenskih obtožb v zvezi z delom opreme, ki se uporablja za zdravljenje migrenskega glavobola.

Jet Medical Inc. je plačal 200.000 $ za poravnavo kazenskih obtožb v zvezi z izdelkom, ki se uporablja za zdravljenje migrenskih glavobolov. Jed Medical in dva druga distributerja medicinskih pripomočkov so plačali dodatnih 545.000 $ za poravnave, ki vključujejo isto napravo.

Druga dva vpletena krivca sta bila Medical Components Inc. (MedComp) in Martech Medical Products Inc. (Martech).

Zadevna naprava je Allevio SPG Nerve Block Catheter (Allevio). Uporabljali so ga za zdravljenje migrene z dajanjem živčnih blokov sfenopalatinalnemu gangliju (SPG), skupini živcev globoko v sredini lobanje.

Obtožbe, vložene v južnem okrožju Illinoisa, trdijo, da je bila uporabljena naprava napačno označena v skladu z zveznim zakonom o hrani, zdravilih in kozmetiki (FDCA). Jet Medical nikoli ni prejel odobritve FDA za svojo napravo, niti niso izvedli nobenih študij, da bi preizkusili učinkovitost in varnost Allevia.

Ameriška tožilka Rachelle Aud Crowe za južno okrožje Illinoisa pravi, da vpletena podjetja za medicinske pripomočke ogrožajo ogrožene paciente, ker ne izpolnjujejo standardov FDA.

Resolucija je bila objavljena prejšnjo sredo, pri čemer se je Jet Medical strinjal, da ne bo samo plačal kazni v višini 200.000 USD za obtožbe, temveč tudi priznal svojo krivdo pri kršitvi FDCA. Drugi del resolucije je bila civilna poravnava s tremi distributerji naprav in zvezno vlado v skladu z zakonom o lažnih zahtevkih (FCA), ki je znašala 545.133 $.

V izjavi ministrstva za pravosodje ZDA je pomočnica komisarja FDA za kazenske preiskave Catherine A. Hermsen poudarila pomen javne varnosti.

»Zdravniki in njihovi pacienti se zanašajo na nadzor FDA, da zagotovijo, da so medicinski pripomočki, od katerih so odvisni, varni in učinkoviti za predvideno uporabo. Proizvajalci naprav, ki zaobidejo pravilno regulativno pot pri dajanju svojih izdelkov na trg, ogrožajo bolnike in javno zdravje,« je dejal Hermsen. “Še naprej bomo preiskovali in privedli pred sodišče podjetja, ki ignorirajo zakon in ogrožajo javno zdravje.”

Kaj so bloki SPG?

Bloki SPG postajajo vse bolj priljubljeni pri kroničnih migrenah in nekaterih hudih nemigrenskih glavobolih. Komercialno dostopne možnosti vključujejo naprave Tx360 in SpenoCath, glede na informacije Blue Cross BlueShield iz Severne Karoline.

Raziskave so bile izvedene za testiranje učinkovitosti blokov SPG, čeprav so omejene. Klinična preskušanja na Centru za glavobole Univerze Kalifornije v San Franciscu ocenjujejo SphenoCath, ki ga je odobrila FDA, nekateri rezultati pa še čakajo.

Študija z Bližnjega vzhoda je testirala učinkovitost bloka SPG Sphenocath leta 2018. V študijo je bilo vključenih 55 bolnikov, pri čemer je zadostna večina tistih, ki so prejeli olajšanje v 24 urah po zdravljenju. Ugotovljenih je bilo malo neželenih učinkov.

Kaj je migrena?

Migrene so glavoboli, ki lahko povzročijo utripajočo bolečino ali utripajoč občutek, v večini primerov na eni strani glave. So pogosta bolezen, saj je po podatkih CDC približno 15,3 % Američanov, starih 18 let ali več, poročalo o migrenah v zadnjih treh mesecih.

Štiri stopnje migrene:

 1. Prodrom – Običajno se pojavi en do dva dni pred nastopom migrene, vključno s simptomi zaprtja, nihanja razpoloženja, lakote, tiščanja v vratu, ponavljajočega se zehanja in pogostejšega uriniranja.
 2. Avra – odvisno od posameznika se lahko avra pojavi pred migreno ali med njo. Primeri avre vključujejo vizualne pojave, izgubo vida, šibkost ali odrevenelost obraza ali polovice telesa in težave pri verbalni komunikaciji.
 3. Napad – brez zdravil lahko migrenski napadi trajajo od štiri do 72 ur. Bolečina se običajno pojavi na strani glave, vendar se lahko pojavi na obeh straneh. Drugi simptomi vključujejo občutljivost na svetlobo, zvok, vonj, dotik, slabost in bruhanje.
 4. Postdrom – po bolečini po napadu se lahko nekateri počutijo utrujeni ali dementni še en dan, drugi pa občutijo simptome vzhičenosti. Po migreni je pomembno počivati, saj lahko hitro premikanje glave povzroči večjo bolečino.

Migrene proti drugim glavobolom

Glavoboli v skupini so edinstveni, povzročajo hude bolečine in se običajno pojavljajo vsakič na enak način. Bolečina traja od ene do treh ur, vsak drugi dan ali nekajkrat čez dan.

Glavoboli tenzijskega tipa so najpogostejša primarna glavobolna motnja, za katero je značilna tiščanje okoli glave, ki se lahko prenese v vrat. Tako migrene kot tenzijski glavoboli so pogostejši pri ženskah, medtem ko glavoboli v skupini pogosteje prizadenejo moške. Glavoboli tenzijskega tipa običajno trajajo nekaj ur, vendar lahko trajajo več dni.

Contents